AFECŢIUNILE RESPIRATORII – DURERI DE GÂT SI TUSE

Există diverse forme de dureri de gât, de la simpla iritaţie la boli mai serioase. Tratamentul trebuie să corespundă ansamblului simptomelor resimţite.

Durerea de gât este un ter­men generic care desem­nează indiferent ce inflamaţie sau infecţie a laringelui (laringită), a amigdalelor, a vegetaţiilor, a faringelui (angină) şi a corzilor vocale. Este însoţită uneori de tuse.

DUREREA DE GÂT

Poate afecta gâtul în între­gime sau provoacă o senzaţie de disconfort în anumite zone. Simptomele cele mai caracteristice sunt urmă­toarele: gâtul şi gura uscate, deglutiţie dureroasă din cauza inflamaţiei gâtului şi a amig­dalelor, oboseală, febrilitate şi iritabilitate. Principalele remedii. Aconit 5 CH: durere acută la nivelul gâtului, sete intensă, amigdale tumefiate, gât roşu. Senzaţie de arsură şi de parestezii, voce uneori răguşită. Simptomele sunt agravate seara şi noaptea, precum şi de atmosfera caldă. Gelsemium 5 CH: durere care se întinde la gât şi la urechi, deglutiţie dificilă, alternanţă de frisoane şi bufeuri, obo­seală. Simptome agravate noaptea şi dimineaţa, de umiditate şi stres. Apis mellifica 5 CH: arsuri şi înţepături la nivelul unui gât roşu-aprins şi umflat, iritabili­tate. Simptome ameliorate de aerul proaspăt, de aplicaţii reci pe gât şi de haine largi. Posologie. 3 granule la fiecare oră. întrerupeţi imediat după ameliorare. Reluaţi în caz de revenire. Consultaţie în caz de persistenţă a tulburărilor mai mult de 24 de ore.

LARINGITA

De origine virală sau funcţio­nală (utilizarea excesivă a vocii), această inflamaţie a laringelui este în general be­nignă la adulţi, dar ea poate fi gravă şi constituie o urgenţă medicală la copilul de sub 5 ani, din cauza jenei respiratorii şi riscului de asfixie prin obstrucţie pe care îl antrenează.

La adult, laringita se caracte­rizează printr-o afonie sau o modificare a vocii, însoţită de o tuse seacă şi uneori de febră. Laringita copilului este în general consecutivă unei rino-faringite: respiră zgomo­tos, inspiră cu greutate, tuşea sa e seacă, dureroasă şi vio­lentă, vocea e răguşită. Principalele remedii Aconit 5 CH: laringită care survine brutal după o expu­nere la frig sau după o angoasă. Agitaţie, febră şi tuse seacă ce nu se linişteşte. Pbosphorus 5 CH: dureri cres­cute seara, voce răguşită, sete, tendinţă la sângerări din nas, urinare şi genitale. Simptome agravate de poziţia culcat şi de un timp umed. Causticum 5 CH: violente chinte de tuse, afonie, gât us­cat şi foarte dureros. Simp­tome ameliorate de umiditate. Belladonna 5 CH: tuse şi sete intensă, gură uscată, faţă roşie, febră crescută. Spongia 5 CH: tuse aspră nocturnă, jenă respiratorie, sufocare, uscăciunea mucoa­selor nasului şi gâtului, anxi­etate. Simptome agravate de poziţia culcat.

Posologie. 3 granule la fiecare oră. Intrerupeţi ime­diat ce obţineţi ameliorarea, începeţi din nou adminis­trarea în caz de revenire. Solicitaţi consultaţie în caz de persistenţă a tulburărilor mai mult de 24 de ore. Dacă laringita este cronică, o con­sultaţie medicală este obliga­torie.

TUŞEA

Poate fi legată de o afecţiune bronhopulmonară (bronşită, traheită), ORL (otită, rinită, gripă, laringită, sinuzită) sau de o traheită alergică ori ner­voasă. Productivă (grasă) sau seacă, tuşea este în general asociată altor simptome. împotriva tusei grase Kali muriaticum 5 CH: în caz de rino-faringită asociată (rinoree continuă, senzaţie de urechi înfundate). Hepar sulfur 5 CH: rino-farin­gită, cu rinoree purulentă şi cu puroi eliminat pe gât şi tuse dureroasă. Simptome agravate de frig. Pulsatilla 5 CH: expectoraţie groasă ziua, seacă şi dureroasă noaptea. Lipsă de poftă de mâncare şi uneori febră, fără sete, cu frisoane. Ameliorarea simptomelor în aer liber. Coccuscactib CH: chinte de tuse provocate de gâdilături la nivelul laringelui, expecto­raţie groasă şi filantă înainte de miezul nopţii şi la trezire, împreună cu Drosera rotundifolia, Coccus cacti este un bun medicament împotriva tu­sei convulsive şi a tuselor spastice persistente, împotriva tusei seci Bryonia alba 9 CH: în caz de bronşită sau de rino-faringită, tuse dureroasă, sete intensă, nas uscat şi înfun­dat, uneori febră şi transpi­raţii. Simptome agravate de cea mai mică mişcare. Allium cep a 5 CH: la înce­putul guturaiului, strănuturi, rinoree apoasă, abundentă şi foarte iritantă.

Rumexcrispus 5 CH: tuse vio­lentă, epuizantă şi care nu încetează, provocată de o gâdilătură la nivelul gâtului sau de aerul rece. Drosera rotundifolia 5 CH: tuse chintoasă, spasmodică, apărând după miezul nopţii şi însoţită de o congestie a feţei, uneori de vărsături şi de o senzaţie de gâdilătură în gât. Ipeca 5 CH: tuse cu tresărire, limbă curată.

Rbus toxicodendron 5 CH: în cazul unei gripe, febră cu sete intensă, transpiraţii abun­dente, curbatură şi tuse dure­roasă.

Posologie. 3 granule de 4 ori/zi şi la fiecare chintă de tuse. Intrerupeţi din momen­tul ameliorării. Reluaţi în caz de revenire. Consultaţi medicul în caz de persistenţă a tulburărilor mai mult de 24 de ore.

ANGINA

Infecţie virală sau bacteriană, se traduce prin dificultăţi la înghiţire. Gâtul este roşu, uscat şi prezintă – uneori – câteva puncte albe. Aceste simptome sunt deseori asociate febrei, frisoanelor şi durerilor de cap. De la apariţia acestor simptome, asociaţi Belladonna 5 CH şi Mercurius subtilis 5 CH, câte 3 granule la fiecare 2 ore. Intrerupeţi imediat ce aţi obţinut ameliorarea. După 2 zile de tratament, prizele se vor reduce la 2, cel mult 3 pe zi. O doză de Pyrogenium 9 CH pe zi timp de 3 zile va permite prevenirea oricărei infecţii. Phytolacca 5 CH, 3 granule de 2 ori pe zi, dacă apar ganglioni sub mandibulă şi de-a lungul gâtului, ca şi o mare oboseală. Băi de gură cu Phytolacca (tinctură-mamă): câteva picături ameste­cate cu apă călduţă.

Consultaţi medicul dacă tulburările persistă mai mult de 24 de ore.

Leave a Reply

Cauta in site

Custom Search